ADHD in het kort

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Kenmerkend zijn hyperactiviteit (heel erg druk zijn) en impulsiviteit (onverwacht en ondoordacht overhaaste beslissingen nemen). Sommige mensen met ADHD zijn niet hyperactief, maar wel opvallend impulsief.

Iemand met ADHD valt door dit alles snel op in een groep. Kinderen met ADHD worden vaak als lastig ervaren: onbeheerst, snel afgeleid, luidruchtig, druk babbelend en graag aan de wandel. Ze moeten erg vermaakt worden.

Hun charme en humor zorgt ervoor dat foutjes snel worden vergeven en vergeten. Het zijn vaak mensen met een grote mond en een klein hartje, diep van binnen wat angstig en onzeker. Er zijn soms ook wat probleempjes met de motoriek.

Hyperactiviteit kan bij het ouder worden sterk afnemen. Toch blijven veel van de kenmerken dan alsnog bestaan: moeite hebben met wachten bijvoorbeeld. Of denk aan een familiebezoek: de ADHDer vindt het al snel weer mooi geweest en wil naar huis. Het oncomfortabele gevoel druipt ervan af wanneer zij duimpje draaiend op hun stoel zit te wippelen. Het wordt lastig om de sociale vaardigheden die ervan af spatten op het werk, thuis nog langer op te brengen. Dit soort dingen zijn voor een partner soms moeilijk te begrijpen.

Een overlap met autisme (van lichte mate tot ernistige mate) komt regelmatig voor. Dat is bij ADD (het overwegend onoplettend type) meestal niet het geval. Dit komt doordat de oorzaken van ADD en ADHD in de hersenen, heel erg van elkaar verschillen. Evenals de gevolgen. Vandaar dat Mensen met ADHD bijvoorbeeld meer behoefte hebben aan een zekere orde en regelmaat dan mensen met ADD: eten op vaste tijden, liever slapen in eigen bed, spulletjes klaarleggen voor de volgende dag ...dat soort dingen. Het zijn vaak ochtendmensen, praktijkmensen, harde werkers en fantasierijk.

Je kunt ook een combinatie van ADD en ADHD hebben:

Het gecombineerde type ADD/ADHD

Afbeelding snelle auto
  ADHDers houden van snelle dingen!